dimarts, 31 de gener de 2012

qui som "teories compartides"?
Treballo a una biblioteca pública de la Xarxa de la Diputació de Barcelona. No sóc la responsable de la secció infantil, però és el lloc on més treballo. A més, no vaig estudiar Biblioteconomia i Documentació, sino Filologia Anglesa. Quan vaig entrar a la primera biblioteca on vaig treballar, ara fa gairebé 10 anys, no en tenia ni un borrall de literatura infantil i juvenil. Ara crec que en sé una mica més, però encara em queda molt per aprendre...

No escric, ni il·lustro. Només llegeixo, recomano, ressenyo, analitzo i critico. Ho faig al blog de les tertúlies de la llibreria Al·lots - El Petit Príncep i a la revista Faristol. Participo activament en el grup de treball de biblioteques infantils Bib Botó. M'apassionen els llibres en general, i especialment les novel·les, els còmics i els àlbums il·lustrats. Molts potser coneixeu Librosfera, on fa sis anys que comparteixo aquesta passió.

Ara, aquí, vull compartir lectures teòriques. No tinc gaire formació "teòrica" en LIJ, més enllà d'algun curset puntual. No estic per gaires màsters. Vull anar al meu ritme i aire, i això és el que em trobareu fent per aquí. Com que l'anglès és el meu punt fort, potser aprofitaré per traduir alguna cosa que no estigui disponible en castellà/català (encara no sé si escriuré més en l'un o en l'altre, ja veurem...). Però sobretot espero aprendre moltíssim. No m'imagino millor companyia per fer-ho que vosaltres.

Ens hi posem?Vaig arribar al món un febrer fred, de matinada, al costat d’una estació de tren i just apunt per veure com els carrers s’omplien de pirates, princeses i comparses.

Des de llavors fins ara m’he limitat a passejar i, seguint a alguns que passaven per allà on jo anava, he arribat fins aquí.  Aquest bloc és per a mi una cabana prop de la Gran Cruïlla, un lloc ideal per a planificar nous viatges i compartir els consells dels savis que corren per aquests camins.

Des de que vaig arribar al regne de les biblioteques, els  llibres, els  infants i els mediadors que he anat voltant equipada amb lletres i imatges, un temps per aquí i un temps per allà. M’hi passejo sense pressa, badant amb les mosques amb ales de libèl·lula i els conills amb rellotge de butxaca, que cada tarda prenen puntualment el te, llegint poemes als troncs de les alzines i dibuixant sols i estrelles quan tinc por.  

La primera regió que vaig conèixer va ser la de la “Parauladita”, però unes tardes a la Universitat del regne em van portar fins al territori del “Biblioescolar de baix”.  Des d’allà vaig caminar i caminar fins arribar a una zona de la província de “Promolectura”, reservada als més menuts, on m’he estat aquets darrers anys envoltada de petits nascutsperllegir.  Ara passo temporades al "Biblioescolar de dalt" coordinant el bdpuntedu, i fidel a la meva condició de nòmada viatjo a tot arreu on em conviden.

No sé quina serà la propera parada del viatge, però si voleu passejar per aquest regne podeu passar que aquesta cabana també és vostra, si és que hi ha cabanes d’algú.
El món és gran i tot el que en ell habita és complex. Després de veure clar que amb la ciència no aconseguiria entendre'l i amb el compromís del treball social no el podria canviar, em vaig fer bibliotecària … pública. M'agrada molt aprendre i crec que vivim moments de pérdua de capacitat simbòlica –i és una llàstima!-. Treballo a una de les biblioteques de Barcelona i he treballat també al llarg d’uns quants anys en algunes biblioteques de la Xarxa de Diputació de Barcelona.

Vinc del món de la literatura infantil i juvenil (LIJ) perquè m’ha sostingut des de sempre. Jo crec que no vaig triar dedicar-me a les àrees infantils o a la LIJ. Elles i la literatura em van triar a mi i els hi dec moltes coses. Al llarg del temps, he anat construint alguns projectes, experiències i, fins i tot, teories! que he tingut la gran sort de poder compartir amb d’altres companys i companyes. Sóc una mica agosarada i treballo amb infants i pels infants. Sovint, quan una idea meva o d’altres em gira pel cap sempre penso “i per què no ens hi posem?”.

Participo activament en el Grup de Treball de Biblioteques Infantils Bib Botó, en la Comissió del Premi Atrapallibres del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil i no tan activament al blog de les tertúlies de la llibreria Al•lots - El Petit Príncep. M’agrada molt Roald Dahl perquè els seus petits protagonistes sempre acaben superant obstacles per defensar el que realment són; i sovint em quedo mirant a Willy el tímid –el tendre personatge d’Anthony Browne- i penso que en ell hi ha la grandesa del resistent. Són alguns dels meus herois, juntament amb Frederick de Lioni. Ara tinc necessitat de compartir aprenentatges i teories. No vull traçar cap camí a priori. Vull gaudir del plaer de conèixer tot el que em sigui possible gràcies a la saviesa d’altres i també m’agradarà deixar parlar al Frederick que viu amb mi.

Tot és tenir una idea lluminosa i tirar del fil!
Sóc bibliotecària de professió, tot i que no he acabat mai d'encaixar en el paper d'experta en recerca d'informació, bases de dades i competències informacionals. Per sort, just començar els estudis vaig descobrir el món de la literatura infantil i juvenil: un espai creatiu, força desconegut, que necessitava de professionals amb ganes d'aprendre. I vaig llençar-m'hi de cap.

El temps m'ha donat la raó, perquè ara sé que a dins les biblioteques públiques hi havia un espai per a mi: la prova és que sóc capaç de recordar com s'escriu Pacovska, Heidelbach i Takatuka i en canvi no hi ha manera de recordar si al "Millenium" el DNI s'escriu amb guions, punts o comes.

Durant vint anys he intentat assistir a tots els cursos que es feien al voltant de la LIJ, he intentat no perdre'm cap tertúlia, jornada, xerrada, màster ni postgrau. He participat en grups de treball i he creat unchatbotte. Això no m'ha fet més sàvia, no us penseu, però sí que m'ha fet molt feliç.

Ara tinc clar que la meva feina és provar de posar a la pràctica tots aquests anys de lectures i experiències, transformar aquesta mica de teoria que he après en accions, activitats que ajudin a cada família a construir el seu itinerari lector.

Just en aquest moment no em trec del cap la paraula "creativitat", tinc la intuició que és la clau per apassionar-se a moltes coses, i també a la lectura, és clar. I en aquest punt estic, intentant treure l'entrellat d'aquesta qüestió des del Laboratori de lletres i imatges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel teu missatge!